15/2
Deflektory mají mnoho výhod, mimo jiné snadnou instalaci

Deflektory mají mnoho výhod, mimo jiné snadnou instalaci

15. února 2012 v 15.00   Ostatní

Pokud máte problémy s hlukem během jízdy automobilem, je mnoho cest k tiššímu cestování. První možností jsou pneu – snad každý test hodnotí mimo jiné i hlučnost. Pokud pneumatiky nestačí, dalším řešením jsou deflektory.

Do žhavého léta i deštivých dní

Tišší prostředí ve voze ale není jedinou výhodou tohoto doplňku, lidově zvaného „ofuky“. Kladů je daleko více. Deflektory totiž údajně zpříjemňují cestu kdykoliv, ať je na cestě sníh, či sledujete první jarní paprsky, prožíváte parné léto nebo deštivý podzim.

Jedním z největších pozitiv je, že díky deflektorům lze získat čerstvý vzduch bez průvanu. A bez nutnosti mít zapnutou klimatizaci. To jistě řidiči ocení hlavně v létě, ale klidně i v zimě, občas otevřít okénko se prostě při delších cestách musí.

Tato lišta před okno navržená speciálně pro každý automobil má za úkol nejen bránit průvanu ve vozidle, ale také zamezovat zamlžování oken. Okénko může být mírně pootevřené, i když venku prší a do vozu se nedostane ani kapka. V létě, kdy slunce pálí, jistě cestující ocení, že deflektory také zachycují UV záření.

Dalším kladem deflektorů je, že dodají autu o něco více sportovní vzhled. Ne každému se sice tento doplněk líbí, ale vesměs bývá oblíben. Deflektor se dá sehnat za ceny výrazně pod tisícovku (vždy cena páru na levé a pravé přední okno) a bude tvarovaný přesně podle linií daného automobilu.

Prodejci radí před koupí pečlivě zvážit, jestli bude motorista chtít také deflektory na zadní okno. Zatímco přední se dají koupit samostatně nebo v sadě se zadními, zadní se samostatně neprodávají. Na zadním okně ani nejsou moc často k vidění.

Tento doplněk oceňují také kuřáci, díky němu totiž mohou kouřit, a zatímco dým jde z auta ven, v autě není zima či průvan od venkovního vzduchu.

Když už budete mít v autě hezké ticho, tak si můžete pustit vaši oblíbenou hudbu pomocí MP3 přehrávače, kterému zároveň dobijete jeho nabíjecí baterie.

Instalace? Je to hračka

Lišty mohou být čiré nebo kouřové a instalaci zvládne každý motorista svépomocí. Nejsou ani potřeba jakékoliv nástroje nebo nářadí. Vše je jednoduché a za pár minut je hotovo.

Doplněk se hodí nejen pro osobní auta, ale také pro nákladní auta a vozy kategorie SUV. Například na voze Ford Tranzit nebo Opel Vivaro vypadají široké deflektory vážně dobře, i když stojí okolo tisícovky, možná i o pár korun více. Lze zvolit, z kolika dílů se bude sada sestávat, ale to je spíše detail.

Tak tedy, jak na to? Přestože montáž není nijak složitá, je dobré předem prostudovat návod. Rozhodně se nedoporučuje provádět montáž při nízkých teplotách, kdy by deflektor mohl prasknout a tím se zničit. Proto se také doporučuje skladovat deflektor v době mezi nákupem a montáží doma v pokoji a nikoliv v garáži, kde by mohly být teploty nepřiměřeně nízké.

A nyní již k samotné montáži: Nejprve je třeba stáhnout okénko do nejnižší polohy, kam jen je to možné. Pak se zasune plexisklo do horního rohu předních dveří do drážky pro okno. Musí vše „sednout“ tak, aby druhý konec byl volně mezi dveřmi a zpětným zrcadlem. A pak se postupně zasouvá plexisklo od horního roku směrem dolů. Je třeba netlačit moc, při velkém tlaku by mohlo okno prasknout. Pokud je motorista alespoň trochu zručný, určitě si s montáží snadno poradí.

Když už budete mít v autě hezké ticho, tak si můžete pustit vaši oblíbenou hudbu pomocí MP3 přehrávače, kterému zároveň dobijete jeho „nabíjecí baterie“:

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky