21/3
Levná a prověřená auta čekají za hranicemi ČR

Levná a prověřená auta čekají za hranicemi ČR

21. března 2012 v 00.00   Ostatní


Jet pro sadu pneumatik do zahraničí je nesmysl, s automobily je to ale něco jiného. Mnoho českých motoristů již jezdí ve voze, který byl dovezený ze zahraničí. K auto z dovozu je mohou vést různé důvody. Může to být nižší cena i daleko lepší stav vozu.

Podle statistik se do ČR nejvíce dováží auta z Německa, Rakouska, Itálie, ale oblíbené jsou i specifická americká auta z USA. Zatímco u dovozu ze sousedních zemí se díky EU nemusí platit clo, u vozů z Ameriky se vůz proclít musí.

Možností, jak si pořídit ojetý vůz ze zahraničí, je několik. Pro motoristu je nejsnadnější, když vše zařídí společnost na dovoz aut se specializující – ta vůz sežene, doveze, zaregistruje a jeho nový majitel si ho odveze „na značkách“. Druhá možnost je vybírat v českých autobazarech. Zde nabízené vozy ze zahraničí jsou již rovněž přihlášené. Zde také odpadá nebezpečí, že si pořídíte kradený nebo hledaný vůz. Je to cesta, která je bez rizika a i finančně se zájemci o nový vůz vyplatí – cena za dovoz a vyřízení administrativy není obvykle větší než rozdíl mezi cenou auta v ČR a třeba v Německu.

Odborníci si vyberou sami

Pokud se cítíte být odborníkem a formality máte „v malíku“, je pak nejlepší jet přímo do zahraničí a vůz si osobně vybrat. K domluvení se stačí německý slovník a pár frází, které se naučíte cestou. Moderní pak je on-line vybírání. Samozřejmostí je, že majitel dovolí prohlédnout jakékoliv detaily vozu a poskytne vůz k testovací jízdě. Pokud majitel zkušební jízdu poskytnout nechce, asi nebude vše v pořádku. Ovšem i když s touto jízdou nemá problém, neznamená to automaticky, že je vše v pořádku.

Vše se dá vyřešit i on-line, tedy přes internet, ale není to úplně totéž jako „osahat“ si vůz ve skutečnosti. Navíc je na internetu mnoho podvodníků – je tedy radno vyžádat si předem fotku VIN kódu a technického průkazu, než se pro vůz vydáte. A při nákupu je třeba být pečlivý a nespěchat – auto za několik set tisíc přeci jen nekupujeme denně.

Co se týká dopravy do ČR, často se využívá jízda po ose, tedy že s nově zakoupeným autem řidič rovnou dojede domů. Třeba v Německu lze koupit jednodenní registrační značku i s pojištěním za 15 Euro. Druhou možností je odvézt vůz na přívěsu, lze i využít pro přepravu železnici.

Lepší silnice v Německu…

Zejména Německo je pro nákup aut oblíbené, některé se dají koupit za zlomek ceny, kolik by se za ně zaplatilo v ČR. Co se týká daně, je to jednoduché – u ojetých aut se platí daň v zemi, kde se kupuje, u vozidel mladších než půl roku a s méně než 6000 km na tachometru se daň platí v zemi, kam se auto dováží. Je podstatné zmínit, že zatímco v ČR se sem tam objeví auto se stočeným tachometrem, v Německu se jedná o trestný čin a stav na tachometru tak odpovídá skutečnosti i servisní knížce. I když jsou ale auto z Německa a z ČR stejně ojetá, to z Německa bude v lepším stavu, v Německu zkrátka nejsou na silnicích takové díry jako u nás.

…a drsní Američané

Klidně i za poloviční cenu oproti ČR se dá pořídit auto z USA. Roli zde hraje i kurs dolaru. Je ale kromě cla třeba myslet na odlišné zákony v EU a v Americe. Například červená směrová světla se v Evropě používat nesmí. Naštěstí na tyto formality nemusíte být sami, nabízí se společnosti, které vše obstarají. Není také žádným tajemstvím, že řidiči v USA se k vozům chovají o poznání brutálněji než třeba Češi. Vůz, který nemá ani moc najeto, tak může být v nečekaném stavu. Je třeba myslet dopředu a – jak praví známé přísloví – dvakrát měřit než budeme řezat.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky