5/2
Zima je nevyzpytatelná, za volantem nespěchejte

Zima je nevyzpytatelná, za volantem nespěchejte

5. února 2013 v 15.30   Ostatní

Ačkoliv jsou čeští řidiči vesměs zodpovědní a v zimě jezdí na zimních pneumatikách, současné podmínky jsou spíše jarní. Kdo přezuje, může brzy litovat – meteorologové slibují, že se teploty pod nulou, mráz a sníh brzy vrátí…

Co tedy radit? Nespěchejte. I když zimní pneumatiky na suchém asfaltu a teplotách atakujících deset stupňů Celsia nefungují optimálně, při svědomité jízdě řidiče i posádku do cíle bezpečně dovezou. Je třeba myslet na to, že únor bez mrazu je celkem netypický a podmínky se mohou z hodiny na hodinu změnit.

Řešením nejsou ani celoroční pneumatiky. Někteří motoristé v nadsázce říkají, že tyto gumy kombinují nevýhody letních i zimních pneumatik. Proto rozhodně nemá smysl přemýšlet, jak zimu obelstít a radši přečkejte pár na zimu poměrně teplých dní. Ono zase začne mrznout…

Nepodceňujte životnost součástek

Sníh, led a problémy s přilnavostí však nejsou jediné problémy, se kterými se řidiči v zimě potýkají. Trápí je také sůl a posyp, které dokážou na podvozku automobilu dost uškodit. Proto je třeba vše pravidelně kontrolovat a při prvním náznaku problémů vyměnit díly za nové. Tím spíše, pokud je auto zároveň prostředek k výdělku.

Řidiči kamionů by mohly vyprávět, jak jsou náhradní díly na nákladní vozy žádaným artiklem. Zároveň by jistě vydalo na samostatný článek povídání, jak se dříve improvizovalo, když byla nutná rychlá oprava a jak jsou dnešní náklaďáky sofistikované. Vše musí být přesné a precizní, jiný než originální díl montují jen velcí dobrodruzi. Konec konců, dnes už se i kamiony většinou opravují jen v autorizovaných servisech, kde žádné plagiáty z Číny nenajdete.

A je celkem jedno, jestli jde o náhradní díly man, náhradní díly iveco nebo o jakoukoliv jinou značku. I když úplně totéž to není. „Dřív jsem měl tatrovku. Náhradní díly na Tatru 815 nebyl problém sehnat levně v servisu, v bazaru a někdy i na vrakovišti. Teď mám DAF a všechno je to drahý, musí se to objednávat a málo co opravím sám, zlatá tatrovka,“ lamentuje majitel menší stavební firmy, který modernizoval vozový park, ale není ze změny příliš nadšený.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky