31/10
Je tu podzim. Jste připravení?

Je tu podzim. Jste připravení?

31. října 2013 v 23.15   Zimní pneumatiky (zimní pneu), Pneu prodej - kde koupit?

Teploty se stále více blíží nule, slunce zachází stále dříve a i deštivé počasí není taková vzácnost jako před několika málo týdny. Pro motoristu to znamená nutnost přizpůsobit se počasí…

V první řadě je třeba sledovat pneumatiky. I když v létě mohly stačit nějaké starší s nijak hlubokým dezénem, pro podzimní plískanice je potřeba mít vzorek, který spolehlivě odvede vodu z kontaktní plochy a minimalizuje riziko aquaplaningu. Značka zde nerozhoduje, kromě extrémně levných pneu z Číny může řidič klidně zůstat u značky nebo i konkrétního modelu, který se osvědčil dříve. Ve světě pneumatik zase tolik novinek není.

Kdo tedy nemá zrovna nejnovější pneumatiky, měl by vše zkontrolovat. A když už se bude kontrolovat hloubka dezénu, je dobrým nápadem vzít si i pneuměřič a překontrolovat tlak. Vysoký tlak v pneu není úplně ideální, ale jezdit na málo nahuštěných pneumatikách je ještě horší. Je třeba držet se rady výrobce automobilu. A co takhle obout už teď, na začátku října, zimní pneumatiky? Je to vždy individuální rozhodnutí a trochu věštění, nicméně řidiči z horských oblastí by mohli klidně už obout zimní pneumatiky – ve vyšších nadmořských výškách se již teplota v noci dostává pod bod mrazu a ani ve dne nevystoupá moc nad deset stupňů.

Výběr zimní pneu: Je to složité, ale ne moc

Mnoho řidičů se teď asi ptá, jak vybrat tu správnou zimní pneumatiku? Žádná univerzální odpověď zde ale neexistuje, každý si vybere to ideální podle svých potřeb. Zkusíme si to nyní krátce shrnout. Pneumatiky, které jsou extrémně levné, případně je lze zakoupit v supermarketu, ignorujte. Někteří si sice třeba značku Goodride chválí, ale jistě je lepší trochu si připlatit za obutí, na které je stoprocentně spolehnutí.

Řidiči, kteří v zimě jezdí spíše výjimečně, a když už, tak jen po městě, mohou zvolit celoroční pneumatiky. Pro občasné cesty na sněhu stačí protektorované pneumatiky, tedy například značka Pneu Vraník. Kdo jezdí často, ale není nijak náročný, tomu budou stačit značky se skvělým poměrem ceny a kvality, například domácí Barum, slovenské Matadory, slovinská Sava nebo rakouské pneu Semperit. Pro ty nejnáročnější řidiče jsou pak prémiové značky Continental, Michelin, Bridgestone nebo Pirelli. Není asi třeba dodávat, že s vyšší kvalitou roste i cena.

Kdo mi poradí?

Výběr usnadní EU štítky, povinné od loňského roku, ale rozhodně je nelze brát jako všelék. Poradí, ale stoprocentně na ně spoléhat nelze. Ani nemluvě o tom, že informují pouze o třech ukazatelích – vlivu na spotřebu paliva, chování na mokru a hlučnosti. Například informace o handlingu, vlastnostech na suchu nebo záběru na sněhu z nich prostě nevyčtete.

Více informací poskytnou oficiální weby výrobců, které ale vždy poskytují trochu jednostranný popis. Nejlepší je tedy sledovat výsledky nezávislých testů jako je dTest, testy německého autoklubu ADAC nebo testy, které provádí různé motoristické časopisy. Pokud tápete, je dobré také poradit se s pracovníky pneuservisu – snad budou nabízet podle potřeb zákazníka.

Litá kola schovejte na léto

Nejde ale jen o pneumatiky, s ohledem na zimní podmínky je nutné volit i disky. Cenově výhodné a jednoduché řešení pro motoristy, kteří z nějakých důvodů nemají dvě sady ráfků a vždy na podzim zouvají pneumatiky z disků, je zakoupit kompletní kola. Pak bude přezouvání v zimě o mnoho jednodušší a je celkem jedno, jestli jde o disky na Peugeot do města nebo plechové disky Citroen na futuristický rodinný model C4 Picasso.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky