14/6
Pneumatika odolná minám již není sci-fi

Pneumatika odolná minám již není sci-fi

14. června 2014 v 00.00   Pneumatiky Michelin, Ostatní


Zajímavá novinka byla nedávno představena na výstavě EuroSatory. Francozský pneumatikářský gigant Michelin totiž vynalezl pneumatiku pro armádní vozidla, která je schopná přejezdu minových polí.

„Protiminová“ pneumatika s krycím jménem LX PSI 710/75 R 34 odpovídá potřebám armády, nyní lze projet minové pole, aniž by došlo k explozi. Celosvětově největší ohrožení zemní mobility tak již nyní nebude problém. Tlak v pneumatice může být 0,34 baru, tedy nižší než je tlak lidského kroku a to i ve chvílích, kdy je obuta na vozidle vážícím více než sedm a půl tun. Sama pneumatika také není zrovna nejlehčí, váží asi 200 kilogramů.

Bojové vozidlo lehčí než králík

Deset let výzkumu a vývoje má za výsledek vznik protiminové pneumatiky, která je kompletně vyráběna ručně, k této činnosti je ale potřeba zkušená obsluha. Za hlavní technologickou výzvu lze požadovat nutnost manuálně vybudovat a zpevnit široký, 10 cm silný pěnový pás na kostře vycházející ze zemědělské pneumatiky. Silný pěnový pás, který je obtížné správně natvarovat a zpracovat, je pak ještě pokrytý jemným gumovým filmem, který zvyšuje ochranu a přilnavost. Kostra fungující s nízkým tlakem a rozkládající hmotnost na co nejvyšší plochu je pak základem této novinky.

Jedná se o skutečnou revoluci v oblasti vojenské techniky. Zatímco standardní ozbrojené průzkumní vozidlo má tlak na povrch země vyšší než 5 kg/cm2 a 80 kg vážící člověk má při došlapu tlak 660 g/cm3, sedmitunové vozidlo SOUVIM II vyvíjí tlak jen 360 g/cm2. Pro porovnání – králík vyvíjí tlak asi 450 gramů na cm2. To nejlépe ilustruje, jak převratný vynález je právě objevil.

Pneumatiky odolné minám vypadají na první pohled zcela obyčejně. Foto: www.michelin.czPneumatiky odolné minám vypadají na první pohled zcela obyčejně. Foto: www.michelin.cz

Specializované vozidlo – SOUVIM II systém pro odstraňování min – se nyní může pohybovat po minovém poli, aniž by aktivovalo detekční systémy. Michelin uvádí, že se za touto zásadní inovací skrývá silný výzkumný a vývojový program Skupiny Michelin čítající 6 600 výzkumníků a roční rozpočet přes 640 milionů Eur. Pneumatiky samozřejmě prošly mnoha testy, které prokázaly, že fungují a výsledkem je certifikace coby originální výbava pro vozidlo SOUVIM II.

Díky těmto pneumatikám lze odminovat pásy v rozsahu až 150 km denně při průměrné rychlosti 20 km/h. Pneumatiky mohou manévrovat přes zemní miny, aniž by byly aktivovány. Díky tomu, že miny neexplodují, lze deformovat vršky kónických zemních min bez jakéhokoliv nebezpečí.

Řešení i pro armádní nákladní vozy

Michelin se ale věnoval také mobilitě nákladních vozidel v otevřeném terénu, pro ně je učena řada pneumatik Michelin X-Force. Tyto pneumatiky zvládnou ještě 100 km poté, co jsou prostřeleny pěti kulkami. K dispozici jsou specifické velikosti, hlavní ale jsou čtyři různé dezény včetně nové verze XZL2 pro skalnatý a písčitý terén. Právě model XZL2 lze pořídit také v nové, palivově účinnější verzi. Robustnost pneumatiky a síla kostry dělá z pneumatiky skvělou volbu pro válečné podmínky. Michelin uvádí, že většina armádních nákladních aut v Evropě má právě tyto pneumatiky.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky