23/12
Co vozit v autě navíc v zimě?

Co vozit v autě navíc v zimě?

23. prosince 2015 v 00.00   Pneumatiky – informace, Ostatní


Ačkoliv je zatím zima mírná a mrazy jen občas v noci, tma v pět odpoledne je. Nemluvě tom, že mrazy přes den a stejně tak i sníh mohou kdykoliv přijít. A v takové chvíli bude dobré mít již ve vozidle nachystaných pár pomocníků. Zima totiž klade vyšší nárok nejen na řidičský um, ale také na výbavu.

Základem jsou samozřejmě zimní pneumatiky, které snad již na konci prosince má každý motorista obuty na voze. Nemá smysl polemizovat o jejich vhodnosti, zimní směs prostě funguje za nízkých teplot lépe, nemusí být ani sníh. Navíc investice do obutí z takzvaného ekonomického segmentu není nijak závratná. Konkrétně se jedná o pneumatiky Barum, Matador či Sava. Samozřejmě pro dražší auta se vyplatí investovat více a pořídit pneumatiky prémiové. Naopak můžete zapomenout na pneumatiky s hřeby, ty jsou pro osobní vozy na českých silnicích zakázané.

Spolu s pneumatikami se vyplatí také vyměnit provozní kapaliny. I to by však měl mít každý zodpovědný motorista již dávno zařízené. Tomu se tedy dá vyhnout, pokud se i v létě lije do vozu nemrznoucí kapalina. A na klíče je dobré si připnout malou lahvičku obsahující rozmrazovač zámků. To vše už má ale jistě většina motoristů splněno.

Co do kufru a co do přihrádky řidiče?

A teď tedy k věci: Než začnete přibalovat ryze zimní výbavu, hodí se při této příležitosti také překontrolovat povinnou výbavu – nahuštěnou rezervní pneumatiku, lékárničku, zvedák, výstražný trojúhelník, tažné lano, reflexní vestu a sadu náhradních žárovek a pojistek.

Před zimou je nutné počítat s tím, že člověk někde zapadne a tak se do kufru vyplatí přihodit pytel s pískem nebo kus starého koberce, v ideálním případě i menší lopatku. Máte-li, nebude rozhodně na škodu přibalit si i sněhové řetězy. Někde (zejména na horách) jsou povinné, ale mohou se hodit naprosto všude. Kdo myslí na vše, měl by si přibalit i deku či jakékoliv teplejší oblečení, baterku a startovací kabely.

Tím to ale nekončí – pokud nemáte, vyplatí přidat do auta škrabku na led a smetáček. Ideální místo je přihrádka ve dveřích u řidiče, aby pak řidič nemusel každé ráno otevírat ještě kufr. Stejné místo by měla zaujmout drobná utěrka pro otření okna z vnitřní strany. Je namístě připomenout, že se rozhodně vyplatí věnovat škrabání okna pár desítek vteřin navíc a mít skutečně dobrý výhled než si udělat jen malý průzor. Je dobré také smést sníh ze střechy, třebaže to většina řidičů nedělá. Je to ohleduplné k řidičům, kteří následně pojedou za daným vozem. A rozhodně nezapomeňte si ke škrabce dát i rukavice. Budou se hodit při škrabání skla, zpočátku i při jízdě a o nepředvídatelných situacích ani nemluvě.

Pak už zbývá jen vyrazit – před nasednutím do auta je radno oklepat si boty od sněhu a svléknout si teplou bundu – třebaže je zpočátku v autě zima, topení interiér rychle vyhřeje. Bunda však ztěžuje pohyb a navíc se málokomu chce po prvních pár minutách cesty zastavovat, aby se bezpečně převlékl. Na „dlouhou červenou“ se sice dá spolehnout, ale když se nejezdí ve městě, nepomůže a převlékat se za jízdy může jen naprostý hazardér.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky