26/11
Kde a jak uchovávat kryptoměny?

Kde a jak uchovávat kryptoměny?

26. listopadu 2018 v 22.30   Ostatní

Existují dva způsoby, jak skladovat kryptoměny: horký a studeny. Horký způsob je takto nazvaný díky skutečnosti, že mince v něm jsou vždy k dispozici online a můžete je kdykoli použít. Tyto peněženky vyžadují přístup k internetu, protože udržují aktivní spojení s blockchainem.

Studený způsob je naopak určen pro offline skladování bez připojení k síti. Můžete použít svůj osobní počítač, telefon, flash kartu nebo dokonce prostý list papíru, ale nejbezpečnější jsou hardwarové peněženky.

Mimo to peněženky jsou rozděleny na běžné a multiměnové. Ty umožňují ukládat na jednom místě různé kryptoměny.

Horké

Podstatou horkých metod skladování je to, že soukromé klíče peněženky jsou umístěny na serveru použité služby, díky kterým můžete kdykoliv získat přístup k peněžence, někdy musíte pouze znát přihlašovací jméno a heslo. Při použití této metody se doporučuje připojit další bezpečnostní opatření poskytované službou, například dvoustupňové ověření (potvrzení operace pomocí SMS nebo kódu ve speciální aplikaci).

Kontrolováné

Tyto kryptoměnové peněženky mají přímé přístupy k vaším soukromým klíčům, ale přitom jsou pohodlnější v použiti.

Blockchain.info

Lídr na trhu. Je nejpopulárnější online služba. Testován časem, snadno použitelný a má klienty pro většinu platforem.

Podporované kryptoměny: Bitcoin a Ethereum.

Platformy: Web, iOS, Android.

Nekontrolováné

Tyto peněženky vám umožňují uložit soukromý klíč na zařízení, ale současně mají připojení k internetu, jich také nelze nazvat zcela bezpečnými.

Bread

Jeden z lídrů na trhu mezi uživateli iOS.

Kryptoměny: Bitcoin.

Platformy: iOS, Android.

Exodus

Snadno použitelná a pohodlná peněženka s různými měnami a příjemným rozhraním. Jedna z nejlepších možností pro ty, kteří dávají přednost skladování kryptoměn na osobním počítači. Integrace se službou ShapeShift umožňuje pohodlně vyměňovat kryptoměny přímo v aplikaci.

Kryptoměny: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Dash, Golem, Augur, Decred, EOS, Aragon, Gnosis, OmiseGo, Civic, Bitcoin Cash, Ethereum Classic.

Platformy: Windows, MacOS, Linux.

Monee

Pohodlná peněženka pro ukládání Ethereumu a účasti v ICO. Má také řízenou verzi, ve které je soukromý klíč uložen na bot serverech pro větší pohodlí – Monee.

Kryptoměny: Ethereum.

Platformy: Web, Telegram.

Copay

Má více populární analog pro studené skladování – BitPay.

Kryptoměny: Bitcoin.

Platformy: iOS, Android, Windows, MacOS, Linux.

Jaxx

Dost populární multiměnová a multiplatformní peněženka.

Kryptoměny: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Dogecoin, Golem, Augur, REP, Gnóza, Rootstock, Testnet, Iconomi, DigixDAO.

Platformy: iOS, Android, MacOS, Windows, Linux.

Studené

V tomto případě soukromé klíče peněženky jsou uložené na vašem osobním přístroji a nejsou přístupné zvnějšku. Studené peněženky zahrnují hardwarové a papírové peněženky.

Hardwarová peněženka

Speciální zařízení určené k ukládání kryptoměn. Hardwarové peněženky jsou často chráněné od viry, hackování a vnějších vlivů.

Trezor

To je považováno za nejlepší z hardwarových peněženek, má uživatelsky pohodlné rozhraní a relativně malou velikost.

Kryptoměny: Bitcoin, Litecoin, DASH, Zcash, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic a ERC20.

Cena s doručení: 98 EUR.

Keepkey

Kryptoměny: Bitcoin, Litecoin, Dogecoin, Dash, Namecoin.

Cena: 129 dolarů.

Ledger nano s

Kryptoměny: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, Zcash, Dogecoin, Bitcoin Cash, Ethereum Classic, Ripple, Vertcoin a ERC20.

Cena: 82 EUR.

Papírová peněženka

Způsob generace bitcoin-adresy a tajného klíče offline. V takovém případě vy vyberete nosič, na kterém můžete zapsat soukromé a veřejné klíče peněženky. Výhodou této metody je, že klíče nejsou uloženy v digitální formě, takže není důvod se obávat útoků hackerů nebo poškození zařízení.

Jestli chcete vytvořit peněženku tohoto typu, přejděte na webovou stránku walletgenerator­.net, stáhněte si archiv a generujte adresu podle pokynů. Doporučuje se to učinit předem odpojení k přístupu na Internet, abyste unikli krádeži soukromého klíče.

Veřejný klíč (adresa) se používá k získání kryptoměny. Soukromý klíč vám umožňuje posílat kryptoměnu.

Klíče jsou obvykle vytištěné jako kódy QR, které při naskenování otevřou přístup ke všem vašim transakcím. Zvláštní pozornost je třeba věnovat ochraně takové peněženky. Jestli nějaký cizinec uchopí klíče nebo dokonce i jejich fotografii – riskujete, že ztratíte všechny peníze.

Proč nemusíte skladovat hodně peněz na burzách

Většina kryptoměnových burz jsou centralizované, nejsou pojištěné proti hackingu a pravidelně podléhají DDoS-útokům. To vše ohrožuje bezpečnosti finančních prostředků a někdy můžete dočasně ztratit přístup k finančním prostředkům v důsledku technické údržby nebo přerušení služby. Proto uživatelé, kteří neobchodují velkými objemy na burzách, by měli zvážit druhé možnosti pro dlouhodobé skladování.

Jak skladovat kryptoměny?

Nejoptimálnější – skladovat na studených a horkých peněženkách. Na horkých peněženkách se doporučuje skladovat minimální množství potřebné pro každodenní použití a hlavní objem by měl být odeslán do studených.

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky