4/12
Škola smyku: Naučte se ovládat svůj vůz

Škola smyku: Naučte se ovládat svůj vůz

4. prosince 2013 v 00.00   Ostatní


S prvním sněhem se spousta řidičů děsí okamžiku, kdy nečekaně dostanou smyk a zpanikaří. Naštěstí se na tyto situace lze připravit a vyzkoušet si zvládat klouzající vůz v předstihu a v bezpečí tréninkového polygonu.

Nejčastější možností, kde si lze zdokonalit své schopnosti na mokru, jsou kurzy bezpečné jízdy, které lze navíc často koupit za lepší cenu na různých slevových portálech. Cena je doslova pár stovek a nejznámější areály jsou Most, Vysoké Mýto, Jihlava, Sosnová a Příbram.

Zde se motoristé naučí předvídat, zvládat své vlastní vozy v krizových situacích a ovládat vůz v těžkých podmínkách. Řidiči si zde zkouší, jak se vůz chová v různých rychlostech a díky tomu pak mohou předcházet vzniku takových situací v běžném provozu. A když už taková situace v běžném provozu nastane, budou vědět, jak jí řešit.

Pro simulaci kluzkého povrchu je obvykle používána speciální kluzná folie, speciální trysky pro skrápění a moderní technologie pak představují třeba kruhová smyková plocha nebo aquaplaningová vana. Řidiči si zde zkusí brzdění, přenášení váhy, přetáčivý nebo nedotáčivý smyk a vyhýbaví manévr. Případné chyby a nedokonalosti pomáhají odstranit instruktoři, kteří jsou při akcích přítomni.

Obvykle je součástí kurzu i teoretická část a zopakování základů při řízení jako je kontrola auta před jízdou, poloha za volantem a podobně. Pokud někdo – a je to typický příklad u začátečníků nebo žen, které měly delší čas pauzu od řízení – potřebuje více jezdit, dá se koupit vícedenní kurz. Jednotlivé dni pak často ani nemusí být za sebou.

Možností, jak se naučit ovládat vůz ve smyku, i když spíše v teoretické rovině, jsou různé hry na počítač nebo na smartphone. Oblíbená je například aplikace Allianz Škola smyku, která je pro operační systém Android i pro iPhone.

Autoklub ČR: škola smyků zadarmo

Možností, jak si zlepšit své schopnosti zadarmo a také si zasoutěžit, není mnoho. Jedna z nich se ale chystá už na sobotu v Praze a co víc, pořadatelem je přímo Autoklub České republiky. Již 7. prosince se na parkovišti Džbán v Praze 6 budou konat Zimní jízdy zručnosti „škola smyků“. Skvělou zprávou je, že se zde nejen neplatí žádný účastnický poplatek, ale naopak pro deset nejšikovnějších jsou připraveny drobné ceny od sponzorů.

Akce začíná v půl desáté kvalifikačními jízdami a deset nejlepších řidičů se pak utká ve finále, které bude zahájeno v jedenáct hodin dopoledne. Přihlásit se mohou všichni držitelé řidičského průkazu, a pokud chcete jet, přestože nemáte vůz, není to problém. Na jednom voze se totiž může střídat více motoristů.

Přihlášky se dávají až přímo na místě, takže pokud se pro účast rozhodnete až v pátek večer či v sobotu ráno, není problém přijet a zúčastnit se. Všechny potřebné informace jako plánky obou kvalifikačních jízd, bodové hodnocení a další informace každý dostane při přihlašování. Obavy z poškození rodinného vozu jsou přitom liché. „ Jezdí se na uzavřeném bezpečném prostoru, poškození autům nehrozí,“ uklidňuje všechny zájemce předseda klubu Jaromír Ludvík.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky