26/2
Nemrznoucí směs do ostřikovačů: Zbytečný luxus nebo nezbytnost?

Nemrznoucí směs do ostřikovačů: Zbytečný luxus nebo nezbytnost?

26. února 2012 v 00.00   Ostatní


„Nebudu utrácet, dám do ostřikovačů normální vodu a na podzim to vyměním,“ řekli jste si možná v létě a na podzim trochu zapomněli. S odcházející zimou se radujete, že můžete zase používat ostřikovače…

Je mnoho řidičů, kteří odmítají platit nemalé peníze za nemrznoucí směs do ostřikovačů, a nelze se divit. Navíc to pořád měnit – v létě žlutou, v zimě modrou, protože modrá není dost účinná na hmyz a žlutá zamrzá.

Litr nemrznoucí směsi může na čerpací stanici vyjít klidně na padesát korun a i když je v supermarketech nebo obchodech s náhradními díly levnější, rozhodně to není nic laciného. Redaktoři serveru iDnes.cz předloni upozornili, že nemrznoucí směs stojí stejně jako dobré jihomoravské víno. Není proto divu, že mnohý motorista ve snaze ušetřit nalije do nádržky jen obyčejnou vodu, případně vodu s nějakým čisticím prostředkem s tím, že „na léto to přece stačí“.

A pak se snadno stane, že na podzim řidič úplně zapomene nebo si sice vzpomene dolít nemrznoucí kapalinu, ale naředí jí s obyčejnou vodou (nádržka je nečekaně velká, má několik litrů) a ta pak při tuhé zimě také zamrzne.

Zamrzlé ostřikovače: Co teď?

Není ale nutné zoufat, že bude nutná oprava. Řešení je totiž až nečekaně snadné. Stačí zajet s vozem kamkoliv do relativně teplého místa, třeba do podzemní garáže, dojít si nakoupit a pak rozmrzlou směs rychle vystříkat. Poté už stačí dolít nemrznoucí směs a je po problému. Někdo směs odsává „brčkem“ a ukládá pro použití v létě – zde je nutné pamatovat, aby tato mrznoucí směs nezůstala v hadičkách ani v tryskách.

Ovšem kdo k jízdě ostřikovače nepotřebuje, nemusí problém vůbec řešit, akorát je třeba v zimě pamatovat, že má směs v nádržce zmrzlou a nesnažit se ostřikovače používat.

A jakou směs tedy koupit? Standardně se nabízí do mínus dvaceti až mínut sedmdesáti stupňů. Mnoho řidičů si řekne, že v ČR je mínus dvacet už extrém, že tedy stačí směs do této teploty. To je ale chyba. Odborníci radí kupovat radši směs do – 40 °C, protože u některých vozů může za jízdy fungovat efekt nárazového mrazu, jinými slovy: teplota spojená s prouděním vzduchu je ještě nižší.

Dá se koupit i koncentrovaná chladicí kapalina, která tvoří nemrznoucí směs v kombinaci s vodou. Řidič sice musí směs sám míchat, ale přidá jen tolik vody, do kolika stupňů chce směs. Další jednoznačnou výhodou je cena, jako u všech jiných koncentrátů nižší než při koupi nekoncentrovaného výrobku.

Výrobců zimních směsí je mnoho, až už domácích či zahraničních. Foto: www.sykoizol.czVýrobců zimních směsí je mnoho, až už domácích či zahraničních. Foto: www.sykoizol.cz

Nepochybně pravdivé testy na alkohol?

A na závěr perlička: Médii asi před měsícem proběhla kuriózní zpráva, že používání ostřikovačů může mít vliv na dechovou zkoušku. Experiment vědců z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny prokázal, že pokud řidič použije ostřikovače, vlivem alkoholu v nich obsažených a náporového topení může pak nadýchat do jednoho promile. To je pokuta v řádech desítek tisíc a hrozí zákaz řízení až na dva roky.

Ačkoliv výrobci na to myslí a nabízejí parfemované vody do ostřikovačů, řešení je daleko snazší – stačí vystoupit z vozu a dvakrát až třikrát se hluboce nadechnout – zkouška pak bude jistě negativní. Je ale dobré o tomto nebezpečí vědět.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky