9/1
Zimní pneu letos mít nemusíte. Změní se to za rok?

Zimní pneu letos mít nemusíte. Změní se to za rok?

9. ledna 2014 v 00.00   Zimní pneumatiky (zimní pneu)


Letošní zima je zatím velmi mírná a tak mnoho motoristů stále jezdí za letních pneumatikách. Jestli je takové rozhodnutí správné, je více než individuální. Záleží nejen na tom, jak často se auto využívá, ale také kde a zda je možné v případě sněhové nadílky cestu odložit nebo přezout a vyrazit až poté…

Letní zatím mají opodstatnění…

Základní poučka ohledně přezouvání totiž praví, že zimní pneumatiky se obouvají, pokud je teplota pod 7 °C a nedá se předpokládat, že bude v nejbližších dnech vyšší. Pokud někdo auto používá jen výjimečně a jezdí zodpovědně, třeba letos ani přezout nebude muset. Vždyť letošní lednové dni jsou plné slunce a rtuť teploměru pravidelně atakuje deset stupňů, obzvláště na slunci. A dokonce ani v noci se teplota často nedostane pod bod mrazu.

…zodpovědní řidiči ale mají zimní

Není to ale pravidlo a tak řidiči, kteří cestují pravidelně ráno a večer do práce a zpět na letních pneumatikách, riskují. Směs letních pneumatik není pro teploty okolo nuly a to není vše. Ranní mrazík by totiž v lednu nebyl vůbec nic výjimečného a jízda v takových podmínkách na letních pneumatikách je pak hazard. Navíc tito řidiči jistě nakonec přezují, protože se nedá čekat, že by zimu přečkali na letním vzorku. I když nasněží jen na týden, oni jezdit musí. Naštěstí je zodpověděných řidičů stále více a většina motoristů (podle průzkumu webu pneumatiky.cz tři čtvrtiny) měla přezuto již na konci loňského října.

Z hlediska legislativy ale zimní pneumatiky povinné nejsou. Tedy zatím. Přezouvání se totiž neřídí striktně podle kalendáře, ale spíše podle aktuálního počasí. Od prvního listopadu totiž mají řidiči povinné zimní pneumatiky jen v případě, když se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, námrazy, či pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že bude.

A právě na „předpokladu“ se často točí řidiči přistižení na letních pneumatikách. „Když jsem vyjížděl, nebylo možné předpokládat, že začne sněžit,“ říkají. A v případě současného počasí jim to nikdo nemůže mít za zlé. Nejde ale jen o pokutu, vždyť přezouvání pomáhá zejména motoristům a jejich posádkám, aby dojeli v pořádku tam, kam mají. Nemá smysl riskovat nebezpečné situace a havárie. Nicméně ani dohady s pojišťovnami nejsou po takovém maléru úplně bez problémů.

Kdo ale cestuje do hor, ten zimní pneumatiky prostě mít musí. Druhá možnost totiž je, že použití zimních pneumatik přikazuje speciální dopravní značka. Tam se řidiči již na nic nevymluví a také kontroly zde probíhají častěji než jinde.

Povinné nejsou. Změní se to?

Přezutí je ale na motoristovi. Bývalý ministr Pavel Dobeš sice sliboval změnu zákona, ale nakonec musel ministerstvo opustit příliš brzy. Aktuálně ministerstvo říká, že rozhodnutí, zda udělat změnu nebo ne, proběhne později během letošního roku. „Nechceme nutit řidiče, kteří v zimě auto téměř nepoužívají, aby povinně přezouvali,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva dopravy Martin Novák. Počkejme tedy, zda se od podzimu dočkáme změny nebo nikoliv…

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky