11/5
Pneumatiky

Pneumatiky

11. května 2011 v 08.00   Pneu prodej - kde koupit?

Kde se vzaly?

Vůbec první výrobek podobný pneumatice spatřil světlo světa roku 1845, kdy si skotský vynálezce Robert William Thomson nechal patentovat předchůdce pneumatiky. Vzhledem k tomu, že v polovině 19. století byla silniční doprava zastoupena výhradně koňskými povozy, na které se výrobek nehodil, upadl v zapomnění. O reinkarnaci nápadu se postaral až John Boyd Dunlop roku 1887. Většina geniálních nápadů přichází náhodou a nejinak tomu bylo s Dunlopovou pneumatikou. Jednoho dne se rozhodl upravit tříkolkou svého syna tím, že její kola potáhl rozříznutou zahradní hadicí. Právě vznikla pneumatika. Nejprve nalezla uplatnění na jízdních kolech, později i na automobilech a letadlech.

Jaké jsou typy dezénu a jak je obouvat?

Rozlišujeme tři základní typy dezénu, a to symetrický, asymetrický a směrový. Symetrické pneumatiky mají souměrný dezén, není tedy potřeba dbát na jejich umístění na levou či pravou stranu a není podstatný ani směr otáčení. S tímto typem se setkáme hlavně u levné pneumatiky. Mnohem častější je dezén asymetrický. Pro něj je typický rozdíl mezi vnitřní a vnější polovinou běhounu, každá z nich má svoji funkci a tím pádem jiný tvar dezénu. Je zde třeba dbát na správné umístění (vnitřní strana označená inside patří na stranu blíže podběhu, vnější strana – outside patří směrem ven). Asymetrický dezén najdeme například u pneumatiky FULDA ECOCONTROL – 185/60 R14 82T. U posledního, čili směrového dezénu, je třeba zachovat správný směr otáčení pneumatiky. Na bočnici je zakreslená šipka, která pomůže se správným umístěním. Je to velice důležité kvůli správnému odvádění vody. Směrový dezén má například oblíbená SAVA INTENSA HP – 195/60 R15 88H.

Ekonomickou či běžnou pneumatiku?

Dnešní trendy velí šetřit palivem, proto se nabízí ekonomické pneumatiky. Jsou vyrobené z jiného materiálu, který klade menší valivý odpor a vydrží i delší kilometrový nájezd. Upravený je i tvar dezénu. Negativem je, že oproti klasické pneumatice nabídne o trošku horší přilnavost. Proto například Continental nabízí šetřivým řidičům úspornou pneumatiku CONTINENTAL EcoContact 3 – 185/60 R14 82T a naopak pro milovníky jízdy bez kompromisů má připravený CONTINENTAL PremiumContact 2 – 185/60 R14 82H.

Doporučení na závěr

Není třeba připomínat, že je při zimních jízdách vyložený hazard jezdit na letních pneumatikách a je nutné je vyměnit za zimní. Je velice vhodné nepřezouvat pneumatiky samotné, ale mít je obutou na levných plechových discích. Pneumatiky se jinak přezouváním poškozují, musí se vyvažovat, a navíc v zimě zbytečně trpí litá kola, která mají v létě pozvednout vzhled Vašeho vozu!

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky