13/8
Alu disky: Krásné, ale drahé

Alu disky: Krásné, ale drahé

13. srpna 2012 v 00.00   Alu kola (hliníková kola)


Hliníková kola lákají snad každého motoristu, který chce mít líbivý automobil. I stará škodovka obutá do alu kol neuvěřitelně prokoukne a na druhou stranu krásný nový vůz vypadá na plechových discích tak trochu zvláštně…

Alu kola, často nazývány také elektrony, jsou kola vyrobené ze slitin hliníku nebo hořčíku. Jejich výhody jsou zpravidla nižší váha, lepší vedení tepla a samozřejmě také líbivější vzhled než u plechových kol. A jejich používání má i dopad na chování vozidla. Nižší váha zlepšuje manipulaci při řízení. Lehčí kola pak přináší i nižší valivý odpor a úsporu pohonných hmot. Nicméně hmotnostní rozdíly nejsou nijak výrazné a u menších rozměrů může být i plechový disk lehčí než nějaký levnější alu disk. Samozřejmě, že hi-tech výrobky ve vyšší cenové relaci jsou ještě o něco lehčí.

Lepší vodivost pomáhá bezpečnosti, jelikož se zlepšuje odvod tepla od brzd a nebezpečí jejich přehřátí je nižší. Větší otvory v těchto kolech umožňují lepší chlazení brzd, ale na druhou stranu mohou zejména v zimě nečistoty zanášet funkční plochy kotoučových brzd nečistotami. Situace údajně došla při testech Škody Fabie ve Švédsku tak daleko, že brzdy z těchto důvodů několikrát selhaly. Škoda Auto proto radí kotouče krátkým přibrzděním vysušit. Mnoho motoristů si však radši nekomplikuje život a v zimě používá ocelové disky, které jsou rovněž odolnější proti zimní soli a posypu.

Bezpečnější krása

Bezpečnosti cestujících rovněž napomáhá větší odolnost, disky nejsou tak náchylné k ohýbání nebo deformaci a jsou odolnější proti korozi. Občas ale jejich paprsky při extrémním zatížení praskají. Další nevýhodou může být, že tato kola se líbí nejen majitelům, ale nezřídka i zlodějům. Řešením mohou být uzamykatelné matice, které lze odemknout pouze speciálním klíčem.

Co se pak týká designu, nabízí se nepřeberné množství možností, jak mohou alu kola vypadat a barevné spektrum je rovněž bohaté. Tradiční je sice stříbrná a bílá, tu a tam se objeví kola černá nebo žlutá, ale některá alu kola mohou být klidně i modrá nebo zelená, pokud motorista uzná, že taková budou jeho plechovému miláčkovi slušet nejvíce.

Motoristé si musí připlatit

Nevýhodou je ale vyšší cena. Výroba kol z lehkých slitin stojí více než produkce ocelových kol a to se pochopitelně odráží na výsledné ceně. O něco levnější mezi elektrony jsou kola, která jsou vyráběna pomocí forem. Úplná špička co do ceny, ale také kvality, jsou alu kola kovaná.U dražších modelů a luxusních aut jsou již elektrony v základní výbavě, běžně ale mají auta spíše jen ozdobné kryty na plechových kolech a alu kola si musí dokoupit. Díky tomu si alespoň mohou řidiči vybrat takové, které se jim nejvíce líbí.

Po zakoupení alu disků je třeba kola vyvážit, čímž se zabrání nerovnoměrnému opotřebení pneumatik. Tyto kola se hodí i pro motoristy, kteří chtějí používat moderní bezdušové pneumatiky, neboť jsou zcela vzduchotěsné. Pro následnou péči postačí jemné mýdlo, čistá voda a neabrazivní utěrka. Nedoporučuje se používat chemikálie ani nejrůznější čisticí prostředky či saponáty z domácností.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky