1/12
Kola König: Americká líbivá klasika

Kola König: Americká líbivá klasika

1. prosince 2012 v 00.00   Alu kola (hliníková kola)


V zimě se sice drtivá většina aut pohybuje po silnicích na plechových discích, ale motoristé třeba již přemýšlí, že by na léto pořídili něco lepšího pro svůj vůz, konkrétně litá kola. S blížícími Vánoci mohou být tyto kola i vhodným dárkem, které může hlava rodiny dostat…

A když už litá kola, proč ne hned ta špičková. Mezi to nejlepší, co se dá pořídit, jistě patří americký König. Za posledních pětadvacet let se tento výrobce několikrát aktivně účastnil vytváření nových trendů v segmentu litých kol. Za ty roky nasbíral během tisíců testovacích kilometrů spousty poznatků, které pak využil při různých inovacích. König dělá designově výjimečně vydařená kola, ale nabízí i oldschool kousky, které sluší nejen veteránům jako je AC Cobra nebo starý Ford Mustang. Tuneři pak mají výjimečně rádi model König B BOMB.

Bohatá historie

Historie společnosti König sahá až do roku 1935, kdy byla založena mateřská společnost Pan-Mar Corporation. V roce 1975 se zakladatel společnosti začal angažovat v oblasti obchodování s automobilovými díly a příslušenstvím. A v sortimentu nechyběla ani hliníková kola pro automobily. V sedmdesátých a osmdesátých letech znala většina Američanů jen pár výrobců litých kol. Jejich počet, ať již domácích či z dovozu, by se dal spočítat na prstech jedné ruky.

Počátkem osmdesátých let však přišel boom a výrobci litých kol, kteří se v tu doby vyskytovali prakticky jen v několika málo zemích po celém světě (Japonsko, Německo, Brazílie, Itálie, Francie, Mexiko, Austrálie, Tchaj-wanu a USA) začali chápat, jak obrovský potenciál je právě v tomto odvětví. Proto upřeli veškeré úsilí, aby uspěli. König se tehdy dobře uchytil, a přestože dnes existují stovky výrobců litých kol, tento tradiční výrobce jistě nepatří mezi outsidery.

König se angažuje i ve sportu. Kromě velmi dobrého renomé mezi vyznavači driftu (v Americe velmi populární disciplína) a účasti v americkém mistrovství cestovních vozů se angažuje také v počítačové hře Forza Motorsport 4. Již několik let uplynulo od doby, kdy mohli kola König pro svůj vůz zvolit ti, kteří hráli hru Need for Speed Underground 2. Jen König Formula, což byl v Německu seriál pro mladé závodníky a kdysi jej vyhrál i Michael Schumacher, neměl s tímto výrobcem nic společného.

Záruka je, ale …

König za kvalitu svých kol ručí zárukou. Původnímu nebo prvnímu majiteli ručí, že kola budou bez vad materiálu a zpracování. Samozřejmě ale nesmí být chybně nainstalována a podmínky používání nesmí být nějakým způsobem abnormální. Pokud se rok po koupi vyskytnou problémy a kontrola u výrobce prokáže, že vinu nenese zákazník, bude tento disk opraven nebo vyměněn za nový, příp. jiný.

Pokud ale motorista pracuje s koly neodborným způsobem, použije myčku nebo chemické látky pro mytí či už kola zakoupí jako poškozená, nemá šanci uplatnit záruku. Totéž platí i pro ty, kteří obdrží objednaná kola poškozená vinou dopravce. Záruku nemohou uplatnit ani ti, kteří nejsou prvním majitelem kola, a nebo nemají k elektronům řádnou dokumentaci tedy platný doklad o koupi kol König nebo vozu, který má tyto kola ve výbavě.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky