25/10
Pneumatiky: Co obout na letošní zimu?

Pneumatiky: Co obout na letošní zimu?

25. října 2014 v 00.00   Pneumatiky Barum, Pneumatiky Bridgestone, Pneumatiky Goodyear, Pneumatiky – informace, Pneumatiky Michelin, Pneumatiky Pirelli, Zimní pneumatiky (zimní pneu)


Je tady podzim a předpovědi o prvním sněžení se objevují stále častěji. Od prvního listopadu je vhodné mít na autě obuté zimní pneumatiky. Jaké zvolit? Výběr je široký a zdaleka neplatí, že jsou všechny pneumatiky stejné. Třebaže vypadají stejně, každá značka má svá specifika a tak nebude od věci si ve stručnosti projít nabídku…

Prémiové pneu: Nejkvalitnější a nejdražší

Špičku představují prémiové pneumatiky. Ty jsou určeny pro vozy, které se hodně používají, jezdí dlouhé vzdálenosti a – samozřejmě – jsou dražší. Pravda, hodí se klidně i na rodinný vůz, který denně najede sotva dvacet kilometrů, ale je otázkou, zda to nebude zbytečné. Platí ale, že co do jízdních vlastností jsou tyto pneumatiky špička.

Pokud budeme mluvit konkrétně, určitě nelze nezmínit Continental, nejnovější model nese název ContiWinterContact TS 850. Tato německá značka se pravidelně v testech umísťuje na předních pozicích, často vyhrává. Skvělých výsledků dosahuje i francouzský Michelin Alpin, nejnověji již páté generace. A velmi dobře si vedou i pneumatiky Pirelli (Snowcontrol a Sottozero), další z těch razící „zelený“ trend posledních let. Nelze zapomenout na japonský Bridgestone, jehož pneu Blizzak LM-32 prý nabízí vlastnosti srovnatelné s pneumatiky s hroty, ačkoliv hřeby nemá.

Solidní kvalita a slušná cena

Značkou, která nabízí za solidní cenu výborné obutí, je Nokian. Zřejmě nepřekvapí, že skandinávský výrobce zimním pneumatikám rozumí. Pneumatiky s hroty Hakkapelliita 8 jsou sice u nás legislativou pro běžný provoz zakázané, nicméně v široké nabídce se jistě najdou i vhodnější pneu (Nokian WR D3, Nokian W+).

Podobnou cenovou hladinu jako Nokian drží i další renomované značky Vredestein, Hankook nebo Kumho. Rovněž se jedná o kvalitní pneumatiky, které si může dovolit téměř každý.

Ekonomický segment láká nejvíce

Pro „obyčejné“ cesty do práce a zpět však obvykle stačí pneumatiky z tzv. ekonomického segmentu. Jedná se o obutí, které boduje hlavně nízkou cenou, nicméně kvalita je na dostatečné úrovni a kdo používá vůz pouze jako přepravní prostředek, tomu bohatě stačí. Sem spadají u nás velmi oblíbené barumky, ale také slovenský Matador, rakouský Semperit nebo slovinská Sava. Všechno jsou to pneumatiky u nás dobře známé a motoristy hojně oblíbené. Není divu, člověk většinou najde lepší možnosti, jak utratit peníze než za pneumatiky.

Pouze pro občasné zimní cesty, které je možné v případě sněhové nadílky bez problémů odložit na jindy, lze doporučit dříve velmi oblíbené protektory. Pneumatiky s mnoha otazníky jsou pak čínské Goodride. Jsou extrémně levné a mnozí řidiči si je z vlastní zkušenosti chválí. Znalí motoristé ale radí si radši pár stovek připlatit a mít jistotu, že pneumatika něco vydrží a je na ní spoleh.

Pneumatiky, od kterých radí odborníci dávat ruce pryč, jsou neznámé značky v supermarketech, obvykle z Číny. Obutí značek jako Imprial, Syron nebo Premiorri rozhodně neberte, úspora není až tak velká jako riziko, že na sněhu bude vůz neovladatelný.Výběr pneumatik je široký, je třeba se v ní orientovat. Foto: Martin SingrVýběr pneumatik je široký, je třeba se v ní orientovat. Foto: Martin Singr

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky