24/10
Vytáhněte plechová kola, k zimě prostě patří

Vytáhněte plechová kola, k zimě prostě patří

24. října 2013 v 14.45   Ocelové disky

Zatímco v létě má mnoho aut líbivá litá kola, v zimě přichází ke slovu racionální úvaha. Zimní nástrahy a snaha předejít možnému poškození jasně velí obout zimní pneumatiky, lhostejno jaké, jedině na plechové disky.

Je to vlastně jednoduché – v zimě se někde na silnicích objevuje led a sníh. S tím lze bojovat několika způsoby a tak někde volí posyp, jinde sůl. Tisíce kamínků, které za jízdy odlétají od kol, litá kola jistě poškrábou, a když se do těchto škrábanců dostane sůl, začnou kola galvanicky korodovat a můžete se s nimi začít loučit. Plechová kola jsou levnější a není to jejich jediná výhoda, naopak něco vydrží a zimní podmínky pro ně nepřestavují problém. Když k tomu připočteme ještě zákaz čištění litých kol chemickými prostředky, není snad ani co řešit.

Současná móda je sice obouvat zimní kola a těžko si lze přestavit třeba nový superb na plechových kolech, nicméně vězte, že se dají koupit plechové disky Škoda nejen na veterány Škodu 120 nebo Škodu Felicia, ale i na nejnovější modely mladoboleslavské značky. A v černé barvě, v jaké se standardně nabízejí, nevypadají vůbec špatně. Ba naopak, jsou elegantní. Kdo však má jiný názor, může pořídit ozdobné kryty kol, se kterými vypadá vůz hned jinak.

A obdobné je to s obouváním i u dalších aut vznikajících v Čechách. Malé vozy vznikající ve fabrice TPCA u Kolína jsou sice určeny pro městský provoz, kde není sníh ani led příliš častý, nicméně posypová sůl nebo štěrk se na těchto cestách také objevuje. Proto sehnat plechové disky Peugeot, Citroen nebo Toyota nebude jistě problém.

I větší vozy, konkrétně třeba další „česká auta“ Hyundai z Nošovic, mohou v zimním období využívat plechové disky. Nabídka rozměrů je u těchto disků prostě široká a tak se hodí pro jakýkoliv vůz. A co víc, v pravých zimních podmínkách jejich robustnost a „nezničitelnost“ řidiči jistě ocení.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky