28/2
Správné obutí vozu nelze podceňovat!

Správné obutí vozu nelze podceňovat!

28. února 2011 v 00.00   Pneumatiky – informace

Mnoho motoristů, zejména těch ekonomicky založených, správné obutí svého automobilu velmi podceňuje. Je to silně znepokojující zjištění vzhledem k faktu, jak značný podíl na aktivní bezpečnosti vozidla mají. I moderní automobil se skvělými jízdními vlastnostmi a elektronickými asistenty fyzikální zákony překročit nedokáže a na ojetých či nevhodných pneumatikách může být smrtící zbraní. Pro názorný příklad můžeme zabrousit do motoristického sportu, kde se již několikrát ukázalo, že nesprávně obutý špičkový závodní speciál s pohonem všech kol je často porážen vozem i o více než sto koní slabším a poháněným jen přední nápravou. Také je nutné, aby všechna kola byla obuta pneumatikami stejné značky a typu, je velmi nevhodné obouvat např. zimní pneumatiky pouze na přední nápravu. Takové vozidlo se pak stává přetáčivým a jeho jízdní vlastnosti jsou velmi záludné.

Kdy vyjet na zimních pneumatikách?

Rozhodně neplatí mýtus, že zimní obutí má opodstatnění pouze na sněhu či ledu. Letní pneumatiky při nízké teplotě ztrácejí svoji elasticitu (a tedy i přilnavost), proto je vhodné jezdit na zimních pneumatikách již při teplotách pod 7 stupňů. Oproti letním také lépe odvádějí vodu, takže pomohou i v břečkách či při jarním tání. Na sněhu a ledu je jejich použití samozřejmostí, oproti letním ušetří více než třetinu brzdné dráhy. Z toho všeho vyplývá, že i nové letní pneumatiky s hlubokým dezénem prostě nedokáží svoje zimní protějšky nahradit. Na jaře je samozřejmě nutné nahradit je zpět letními, protože se v teplém počasí silně opotřebovávají, zvyšují spotřebu paliva, a hlavně mají horší přilnavost. Přes zimu je lepší používat plechové disky, protože hliníkové disky jsou náchylnější na poškození při vjetí do díry na vozovce a také je poškozuje agresivní posypová sůl.

Jak je to s minimální hloubkou dezénu?

Podle legislativy České republiky je minimální hloubka dezénu u letní pneumatiky 1,6 mm a u zimní 4 mm. Je to třeba však vnímat jako nejzazší hranici, jízdní vlastnosti pneumatiky se zhoršují po celou dobu její životnosti, hlavně na mokrém povrchu, kdy se rapidně zvyšuje riziko aquaplaninku.

Dopravní značka „Zimní výbava“

Dopravní značka „Zimní výbava je platná v období od 1. listopadu do 31. března a zakazuje vjezd vozidel bez zimních pneumatik. U vozidel do 3,5 tuny je požadována hloubka dezénu 4 mm na všech kolech a u vozů nad 3,5 tuny je nutný vzorek hluboký 6 mm, ale pouze na hnaných nápravách. Seznam takto označených úseků si lze s předstihem zjistit v médiích (internet, noviny) a předejít tak nepříjemným překvapením.

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky