15/10
Zima klepe na dveře, je na čase vybrat pneu

Zima klepe na dveře, je na čase vybrat pneu

15. října 2012 v 11.45   Zimní pneumatiky (zimní pneu), Pneu prodej - kde koupit?

Venkovní teploty v noci již klesají k bodu mrazu a zejména ve vyšších polohách by řidiči neměli s přezutím pneumatik otálet. Nečekané sněžení může přijít každým dnem a pak si může gratulovat každý zodpovědný řidič, který již bude mít přezuto. Až bude na prvním sněhovém poprašku míjet frontu u pneuservisu, může se jen smát.

Kdo chce přezouvat, musí si předně uvědomit, co vůbec požaduje. Jiné pneumatiky se obují na Favorita, se kterým se jezdí jednou týdně na nákup do města, jiné na služební Octavii, která denně jezdí po dálnici a něco jiného potřebuje terénní vůz, který v létě i v zimě vyráží do přírody. Žena v domácnosti, která nepracuje a jezdí pouze jednou za týden do města na nákupy, určitě nevyužije stoprocentně hi-tech pneumatiky. Při tradičním průběhu zimy v ČR se třeba ani ve městě nesetká se sněhem na vozovce. Pokud jeden den nasněží, počká a nakoupí o den později, až bude na silnici jen břečka. Ale spoléhejte na to…

Cena/výkon: Boduje Barumka

Pro nenáročné motoristy jsou ideální pneumatiky, které vynikají skvělým poměrem cena/výkon. To jsou třeba Savy, Matadory, Semperitky, ale zejména domácí Barumky. Zájemci hledající obutí na zimu v tomto sektoru s velkou pravděpodobností zvolí Barum Polaris 3. Trojka v názvu již napovídá, že se jedná o úspěšnou a do relativně zavedenou pneumatiku. Lze očekávat kvalitní jízdní vlastnosti, zlepšení se odehrály v oblasti valivého odporu a ovladatelnosti na mokru. Podobná pneumatika jako Barum Polaris 3 je Matador Nordicca Basic. Slovenský výrobce tímto modelem navazuje na oblíbené pneumatiky MP55 a MP56. Nová pneumatika se vyznačuje skvělým záběrem na všech površích, přičemž dezén obsahuje nejnovější bezpečnostní prvky.

Koupit pneu Barum Polaris 3 – od 635 Kč s obvyklou dobou dodání 24 h

Koupit pneu Matador MP 52 Nordicca Basic – od 748 Kč s obvyklou dobou dodání 24 h

Špičkové pneu pro špičkové vozy

Naopak špička, kterou uplatí řidiči, kteří přes zimu jezdí hodně a musí se na pneumatiky spolehnout, je například Continental ContiWinterCon­tact. Stojí sice více než ekonomické značky, ale pro ty, kteří se potřebují na pneumatiku stoprocentně spolehnout, se rozhodně vyplatí. Po těchto top pneumatikách, mezi které bychom mohli zařadit i značky Pirelli, Michelin nebo Goodyear, sahají většinou movitější řidiči, kteří mají takové vozy, že nějakou tu tisícovku v ceně pneumatik už neřeší. A tak by to mělo být – s rostoucími parametry vozu by mělo být vyšší i jeho využívání a tím i lepší výbava, pneumatiky nevyjímaje.

Koupit pneu Continental ContiWinterCon­tact – od 1053 Kč s obvyklou dobou dodání 24 h

Špičkovou pneumatikou pro malé vozy je pak Michelin Alpin A4. Řidiči u ní prý ocení lepší chování auta, vyšší bezpečnost i delší životnost. Efektivní rozjezd a krátká brzdná dráha mají v městském provozu cenu zlata. A další pneu z rodiny Michelin Pilot Alpin jsou i pro rychlé vozy (Michelin Alpin PA3) nebo pro užitkové automobily (Michelin Agilis Alpin). Zatímco šetřit na ceně pneumatik se obvykle nevyplatí, uspořit pár korun díky výběru prodejce je rozumné. Zkušení motoristé, kteří si ví rady, mohou s klidem nakupovat na internetu, třeba na webu Pneu-kvalitne.cz

Koupi pneu Michelin Alpin A4 – od 1449 Kč s obvyklou dobou dodání 24 h

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky