7/10
Přezouvání pneumatik - 5 odpovědí na nejčastější otázky

Přezouvání pneumatik - 5 odpovědí na nejčastější otázky

7. října 2014 v 21.30   Pneumatiky – informace

Nová zimní sezóna je před námi a s ní přichází i zvýšená pozornost pro všechny motoristy. Zhoršené povětrnostní podmínky značně komplikují běžné dopravní situace, na které je potřeba se připravit alespoň výměnou letních pneumatik za zimní. Počasí ovlivnit neumíme, ale to, na čem bude váš vůz jezdit ano. I vy zanedlouho budete řešit, či již pomalu uvažujete o výměně pneumatik. Nejste si však jisti, kdy tak učinit? Připravili jsme pro vás, ve spolupráci s p. Schindlerem, majitelem pneuservisu a e-shopu Barum-pneu.cz, 5 odpovědí na nejčastější otázky, které vás v souvislosti s přezouváním pneumatik mohou napadnout.

1) Kdy mám přezout na zimní pneumatiky?

Nejvyšší a ideální čas stanovuje zákon, který nabyl platnost v roce 2011. Určuje povinnost jezdit na zimních pneumatikách v období od 1. listopadu do 31. března, pakliže je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či náledí. V potaz se musí brát i situace, kdy lze vzhledem k povětrnostním podmínkám, předpokládat, že se může tato vrstva vyskytovat. Zákon není striktní, nicméně během tohoto období panují teploty, které dosahují méně než 7°C a i tato hranice je vodítkem pro volbu zimních pneu. „*Největší nával motoristů využívajících naše služby při přezouvání pneumatik zaznamenáváme vždy poslední týden v říjnu či první týden v listopadu. Někteří k nám chodí doslova za pět minut dvanáct,*“ sdělil p.Schindler.

Neodkládejte přezouvání pneumatik na poslední chvíli, buďte připraveny včas, ať vás zima nezaskočí! zdroj: barum-pneu.czNeodkládejte přezouvání pneumatik na poslední chvíli, buďte připraveny včas, ať vás zima nezaskočí! zdroj: barum-pneu.cz

2) Když jezdím jen ve městě, vyplatí se mi přezout?

Odpověď na druhou otázku navazuje na tu první. Pakliže využíváte automobil pouze na popojíždění městem, přezouvat nemusíte. Ale ve chvíli, kdy napadne sníh nebo se vytvoří ledovka, musíte jej nechat doma. Takže vlastně musíte počítat s tím, že budete spíše mnohem více stát, než jezdit. Ve městech si sice na hlavních tazích souvislá vrstva sněhu téměř nevyskytuje, nicméně na vedlejších komunikacích je to se sněhem jinak, stejně tak s náledím. „*Není to jen o sněhu, ledu či náledí, ale zejména o bezpečnosti, která by měla být na prvním místě,*“ zdůraznil p.Schindler.

3) Nejsou výhodnější celoroční pneumatiky?

Možná si říkáte, že by bylo mnohem výhodnější řešení mít celoroční pneumatiky a nemusíte tak řešit přezouvání min. 2 krát do roka. Univerzální pneu se sjíždějí rychleji a měly by se měnit každou sezónu (rok), maximálně po dvou letech, takže si práci až tak neušetříte. Tyto gumy jsou značeny M+S, tedy vhodné jako letní i zimní, nicméně se na silnici jako zimní často nechovají. „*Celoroční pneumatiky disponují tvrdším běhounem, díky němuž jsou odolnější vůči opotřebení. Jsou v podstatě zimní, ale jejich výkonnost v extrémních zimních podmínek rozhodně nedosahuje takové výkonnosti, jako čistě zimní gumy,*“ řekl p.Schindler. Větší bezpečí vám poskytne klasické zimní provedení.

4) S jakou hloubkou dezénu můžu jezdit?

Tento údaj si mnozí z nás nepamatují. Minimální povolená hloubka dezénu činí 4 mm. Buď si tuto hranici poměříte sami, nebo se můžete orientovat podle tzv. detekčního proužku. Když se objeví detekční proužek, značí to jediné – zimní pneumatiky jsou opotřebované a v tom případě se chovají podobně jako letní. Brzdná dráha se na sjetých gumách prodlouží až o polovinu. Pokud jsou vaše staré pneu sjeté, neváhejte s jejich vyřazením a pořízením nových.

5) Musím koupit celou sadu zimních gum?

Automobily do 3,5 tuny musí mít dle zákona zimní pneu na všech čtyřech kolech. U vozidel nad 3,5 tuny jsou vyžadovány zimní gumy na poháněných nápravách. „*Na jednu nápravu dávejte pneu stejné kategorie, rozměru, konstrukce i značky, nejlépe tedy naprosto dvě shodné pneumatiky. Ideálním řešením je ale jezdit na všech čtyřech totožných pneumatikách, čímž si zajistíte optimální, požadované jízdní vlastnosti,*“ dodal p.Schindler, který navíc doporučil, že dlouhodobě se řadí mezi nejlepší značky gum pro osobní vozy, pneumatiky Barum, Continental či Michelin, a to jak v případě zimních, tak letních provedení.

Doporučujeme sledovat akce e-shopů zaměřených na prodej pneumatik. Můžeme doporučit kupříkladu barum-pneu.cz, který má i vlastní síť pneuservisů.

Dobrou volbou pro váš automobil mohou být zimní pneumatiky BARUM POLARIS 3 – vítěž Produkt roku 2013 v kategorii zimních pneumatik, zdroj: barum-pneu.czDobrou volbou pro váš automobil mohou být zimní pneumatiky BARUM POLARIS 3 – vítěž Produkt roku 2013 v kategorii zimních pneumatik, zdroj: barum-pneu.cz

Nexen, Barum, Sava, Kormorán a další levné pneumatiky pro váš vůz na vsenaauto.cz

Pneumatiky, Alu Kola, Ocelové disky